Jak wiadomo podstawą do przygotowania dobrej i smacznej zupy są zdrowe i świeże warzywa, dlatego w każdym domu codziennie pojawia się wiele ich rodzajów, które wykorzystuje się do ugotowania obiadu.
Szczególnie w okresie letnim warzywa te pięknie się prezentują, aromatycznie pachną, no i zdecydowanie wyjątkowo dobrze smakują.
Jeżeli mamy dostęp do prywatnego ogródka, to mamy pewność, że są zdrowe, bowiem pozbawione jakichkolwiek konserwantów, nawozów oraz innych środków chemicznych.
Wykorzystanie takich warzyw powoduje, że zupy smakują wyjątkowo dobrze, dlatego w okresie zimowym mamy pewne obiekcje, co do ich jakości oraz wartości odżywczych.
Niemniej jednak to właśnie o tej porze roku powinniśmy zadbać o źródło cennych witamin i minerałów.
Dlatego jeżeli mamy tylko taką możliwość warto przygotować się na zimę i zamrozić umyte oraz pokrojone warzywa, szczególnie marchew oraz pietruszkę, której do przygotowania zupy będziemy stosować zdecydowanie najwięcej.