Tapioka produkowana jest z manioku, rośliny pochodzącej z gorącej Brazylii. Tapioka to także mąka, podobnie jak kukurydziana, marcepanowa czy też sojowa – nie zawiera glutenu. Tak jak mąka ziemniaczana, jest produktem otrzymywanym ze skrobi. Tapioka nie wywołuje żadnych alergii, dlatego może być stosowana w niemal każdej diecie i chorobach. Co więcej – jest wolna od glutenu, ale i od zmory naszych czasów, czyli cholesterolu.
Tapioka jest jednym słowem neutralna dla organizmu. Tapioka to mąka nadająca się niemal do każdego dania – w odróżnieniu od innych, jest bezsmakowa. Jest to niewątpliwie jej atut, ponieważ możesz mieć pewność, że użycie jej nie wpłynie na smak potrawy. Tak jak mąka ziemniaczana, tapioka nie nadaje się do zabielania zup – lepiej sprawdzi się jako dodatek do kisieli, kleików i innych deserów. Nie ma koloru – zagęszcza, po czym staje się klarowna.
Decydując się na tapiokę w postaci małych perełek, należy ją wcześniej namoczyć – najlepiej w gorącej wodzie, co będzie zaznaczone na opakowaniu.