Słodycze – choć niemal każda dieta je rygorystycznie eliminuje, to zawsze gdzieś się je przemyca. Wiadomo, że dostarczana z nich energia jest złudna – szybki skok glukozy we krwi daje poczucie przypływu sił i… zaraz opada, a Ty jesteś jeszcze bardziej zmęczony niż przed zjedzeniem batonika. Ale… są smaczne. Po prostu. I najlepsze do popołudniowej kawy. Słodycze w dużej mierze nie zawierają glutenu. Oczywiście do słodyczy zaliczają się cukry.
Które są bezpieczne dla organizmu nietolerującego gluten? Fruktoza, syrop glukozowy, dekstroza. Bez dwóch zdań także cukier – biały oraz brązowy. Możesz więc bez obaw piec ciasta na bazie mąki ryżowej i zwykłego cukru. Dozwolony jest także smaczny, naturalny miód, który często używany jest zamiennie z cukrem. Czego więc jeść Ci nie wolno? Wszystkich słodkości zawierających w składzie produkty zbożowe. Zaliczają się do nich populane batoniki i czekoladki z musli i inne produkty zawierające w składzie zboża. Warto też ostrożnie podchodzić do tematu owoców kandyzowanych, w ich składzie możesz znaleźć mąkę.
Dlatego zawsze uważnie czytaj skład produkty, lub szukaj takich ze znaczkiem „bez glutenu” na opakowaniu.