Mąka amarantusowa używana jest często przez osoby będące na diecie, ceniące zdrowy styl życia ale i przez chorych na celiakię lub źle czujących się po zjedzeniu dania z dodatkiem glutenu. Mąka amarantusowa jest wyjątkowa w smaku, podobnie jako sojowa, ma lekko orzechowy posmak, który wyostrza smak potraw. Jest też bardzo zdrowa, przez co doceniają ją osoby będące na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej – zaspokaja zapotrzebowanie organizmu na białko, świetnie zastępuje więc inne produkty białkowe. Mąkę z amarantusa stosujemy tak jak zwyczajną, pszenną w różnego rodzaju daniach.
Ilość taka sama jak w przepisie – można połączyć tę mąkę z inną bezglutenową. W razie potrzeby może jej użyć także wypiekając ciasto drożdżowe lub chleb na zakwasie. Tylko uwaga – koniecznie wówczas zmieszaj ją z inną. Zastosowanie samej amarantusowej może sprawić, że ciasto nie wyrośnie dostatecznie duże.
Mąkę amarantu sową podobnie jak inne bez glutenu możesz bez obaw stosować w cukiernictwie – wypieki niczym nie ustępują tym na bazie mąki pszennej, a nawet są zmaczniejsze.