Soja nie od dziś znana jest ze swych właściwości zdrowotnych. Choć doceniana jest przede wszystkim w diecie wegetariańskiej – coraz chętniej sięgają po nią mięsożercy.
Bo soja nie tylko dobrze smakuje, a kotlety czy pasztet przygotowane z niej niewiele ustępują smaku mięsie, jest bez glutenu. Z soi otrzymuje się także mąkę, która często gości w kuchniach osób cierpiących na nietolerancję właśnie glutenu.
Do czego się nadaje? Mąkę sojową możesz używać niemal w każdym daniu. Począwszy od potraw klasycznych, aż po pyszne wypieki cukiernicze.
W odróżnieniu od mąki pszennej, sojowa smakuje orzechowo (tak jak w przypadku marcepanowej, która ma migdałowy posmak) i po upieczeniu zmienia kolor z białego na lekko brązowy. Nie ujmuje to jednak niczym w smaku.
Bardzo dobrze zagęszcza sosy i inne dania wymagające wiązania. Co ciekawe, mąkę sojową czasem stosuje się w zastępstwie jajka kurzego.
Dzieje się tak zazwyczaj w bardzo restrykcyjnej diecie wegańskiej. Mąka sojowa powinna na stałe zagościć w kuchni osób chorujących na celiakię.