Wiele osób cierpi na nietolerancję laktozy – wówczas mleko i jego przetwory są niewskazane. Inaczej jest w przypadku nietolerancji glutenu – wymienione powyżej produkty nie zawierają go, dlatego też są dla Ciebie bezpieczne.
To dobra wiadomość, ponieważ mleko i jego przetwory znajdują się niemal w każdym produkcie przetworzonym. Także w domu używa się ich bardzo często – do śniadania biały ser ze śmietanką, drugie śniadanie kakao z drożdżówką, obiad – mięso zapiekane z serem, na deser ciasto z bitą śmietaną i koktajl owocowy na kolację.
Zdecydowanie życie bez nabiału jest ciężkie – na szczęście nie dla osób chorujących na celiakię. Produkty mleczne są źródłem cennego wapnia, które trzeba dostarczać organizmowi przez całe życie.
Nie da się zjeść go na zapas – każdego dnia musisz zjadać osobną porcję nabiału, aby uzupełnić dzienne zapotrzebowanie organizmu na wapń. Oczywiście najbezpieczniejsze są produkty naturalne, pod czystą postacią.
Mleko, żółty i biały ser, jajka. Decydując się na jogurt – czytaj skład na opakowaniu.
Produkty gorszej jakości zagęszczane są mąką. Lepiej zrobić jogurt samemu – wystarczy kubek jogurtu naturalnego lub greckiego, do tego zmiksowane owoce i trochę musli do smaku.
Gotowe i zdrowe!.